21 Ağustos 2015 Cuma

Doğuma Hazırlık Eğitimi Almak İçin 10 Neden

Neden Doğuma Hazırlık Eğitimi Almalıyım?


Bir önceki yazımda, "Doğuma hazırlık eğitimi almalı mıyım?" sorusuna cevap aramıştık. Ve cevap olarak da kocaman bir "Eveeeet" bulmuştuk :) 

Doğuma hazırlık eğitimi denince aklınıza, "nefes al-ıkın öğretiyorlar, başka da ne anlatılabilir ki?" düşüncesi geliyorsa, bu yazım tam size göre! Her biri alanında uzman eğitmenler tarafından verilen bu doğuma hazırlık eğitimlerinde neler anlatılıyor, bu eğitim ne işimize yarayacak, hep birlikte inceleyelim.

Ikınmadan çıkmaz mı diyosun?


Doğuma Hazırlık Eğitimi Almak İçin 10 Neden:


1) Doğum Korkunuzu Yenersiniz:


"Ben normal doğumdan korkuyorum"
"Ben sezaryenden de korkuyorum!"
"Ben doğumdan komple korkuyorum!!"
"Ay ben bebekten bile korkuyorum!!!"

diyorsanız, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, sizi yalnızca fiziksel değil, zihinsel ve ruhsal olarak da doğuma hazırlar. İçinizdeki doğuma dair korkuların kaynağını bulmanıza yardım ve bu korkuları yenmenize rehberlik eder. Kafanızdaki cevapsız tüm soruların cevabını alabilir, endişelerinizi giderebilir ve yanlış bildiklerinizin doğrularını öğrenebilirsiniz.

Siz gidin ben gelmiyorum. Doğurmıycam!


2) Doğumun Evrelerini Öğrenirsiniz:

"Doğumda başıma ne gelecek?"
"Doğumun başladığını anlar mıyım?"
"Ya hastaneye yetişemezsem?"

Bu ve benzeri sorular aklınızı karıştırıyorsa, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, size doğumun başlama bulguları, doğumun başlaması ile ilgisi olmayan yanlış alarmlar, doğumun her bir evresinde neler olacak konularında bilgi verir. Doğum başlayınca ve doğum süresince neler yaşayacaksınız ve neler yapmalısınız sorularının yanıtını bulabilirsiniz.

Doğum başlayınca alarm çalcak, ayarladım ben :D


3) Doğumda Kullanılacak Nefes Tekniklerini Öğrenirsiniz:


Doğum dalgalarını nasıl karşılayacağınız konusunda korku ve endişeleriniz varsa, dalgalarla (sancı demek istemiyorum, negatif kelimeleri hayatımızdan çıkarıyoruz ;) ) baş edemeyeceğinizi düşünüyorsanız, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, size doğumun her evresinde kullanılacak nefes tekniklerini ayrıntılı ve uygulamalı şekilde öğretir, siz bu nefeslere hakim olana ve doğru bir şekilde uygulayana kadar size rehberlik eder, hangi nefesi doğumun hangi aşamasında kullanacağınıza ve bu nefeslerin ne işe yarayacağına dair detaylı dersler sunar. 

Nefes al, nefes ver.. Tamam kolaymış, yaparım ben bunu :)


4) Doğumda Ağrıyla Başa Çıkma Yöntemlerini Öğrenirsiniz:


Doğumun çok sancılı ve acı verici bir süreç olacağını düşünüyor, bu sancılara dayanamayacağınızdan korkuyorsanız, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, size başka bir doğumun mümkün olduğunu gösterir. Doğum süresince kullanılacak derin gevşeme, otohipnoz, olumlama ve benzeri yöntemlerle, ağrısız bir doğum yapmanız için gerekli teknikleri öğretir. Acı dolu, ağrılı bir doğum kaderiniz değil, doğuma hazırlık eğitimleri, sizi bu konuda donanımlı hale getirir.

Aciyeee :///


5) Doğumda Kullanılacak İlaç Dışı Rahatlatıcı Teknikleri Öğrenirsiniz:


Doğumdan çok korktuğunuz için sezaryen ya da epiduralli doğumdan başka ihtimal düşünemiyorsanız, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, size hiçbir ilaç kullanmadan ağrı kesme yöntemlerini öğretir. En güçlü ağrı kesiciler ile aynı etkiyi sağlayacak bu teknikleri, kolayca ve hızla uygulamayı öğreneceksiniz.

Elbette ki hepsi bilimsel yöntemler :)


6) Doğumu Kolaylaştıran Pozisyonları Öğrenirsiniz:


Doğum masasından çok korkuyor, o masaya çıkmakla ilgili fobiler yaşıyorsanız, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, doğum başladığı andan itibaren, sizi rahatlatacak ve doğum anında çıkımı kolaylaştıracak aktif ve doğal pozisyonları öğretir. Hem açılma evresinde, hem çıkım evresinde kullanılacak pozisyonlar, detaylı ve uygulamalı bir şekilde vücut hafızalarınıza kazınır. Bunun dışında, "doğuma aktif katılım" ne demek, bunu nasıl sağlarsınız sorularına cevap bulursunuz.

"Aktif doğum, pozisyondan fazlasıdır."



7) Doğumdaki Tıbbi Müdahaleleri Öğrenirsiniz:


Epizyotomi (vajinal kesi), indüksiyon (suni sancı), vakum vesaire gibi tıbbi müdahalelerden korkuyor, bunlardan birine maruz kalırım diye içiniz içinizi yiyorsa, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, doğumda kullanılan tıbbi müdahalelerin sebepleri konusunda sizi bilgilendirir. Bu müdahalelere ne zamanlar başvurulduğunu, bunlara alternatif olarak neler yapılabileceğini, bu müdahalelere gerek kalmasın diye hangi hazırlıkları yapmanız gerektiğini size öğretir.

 
"Neyine ne yapacaklar dedin?!!"


8) Anne-Bebek Dostu Sezaryen Kavramını Öğrenirsiniz:


Doğumdan değil ama sezaryenden deli gibi korkuyorsanız, asla o ameliyat masasına yatmak istemiyor ve bu düşünce geceleri uykunuzu kaçırıyorsa, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, sezaryenin şart olduğu durumlar konusunda sizi bilgilendirir. Böylece "acaba gereksiz sezaryen olur muyum" endişelerinize ışık tutar. Kararlara aktif katılmanız konusunda gerekli özgüveni size aşılar. Sezaryenin şart olduğu bir durumla karşılaşırsanız, anne ve bebek için en iyi sezaryen ortamı nasıl sağlanır, bunun için neler yapmak gerekir, anne bebek dostu sezaryen nasıl olur öğrenirsiniz.

Sezaryenle doğan bebekler de anneleriyle hemen kavuşsun!

 9) Bebekle İlk Karşılaşmada Güvenli Bağlanmayı Öğrenirsiniz:


Doğumdan hemen sonra ne olacak? Bebek doğduktan sonra ne yapacaksınız? Bebeğinizi nereye götürecekler, başına neler gelecek? Bu konularda endişeleriniz varsa, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, bebeğin dünyayla buluştuğu ilk andan itibaren, ona kendini güvende ve konforlu hissettirmek için neler yapmak, doğum travması yaşamaması için nasıl bir kavuşma anı ayarlamak gerektiğini size öğretir. Anne ile bebeğin güvenli bağlanması için, emzirmenin hemen başlaması ve başarıyla sürdürülebilmesi için, babanın kendini doğumun bir parçası hissedebilmesi için yapılması gerekenleri ve optimum şartları öğrenirsiniz.


Doğumda Ten Tene Temas ilk ihtiyaçtır. Talep edin!


10) Doğum Provası Yaparsınız:


"Keşke başıma gelecekler konusunda ufacık bir fikrim olsaydı, bu bilinmezlik beni doğumdan çok korkutuyor." diyorsanız, bu eğitimlerden birine mutlaka ama mutlaka katılmalısınız. Doğuma hazırlık eğitimleri, size -doğum ağrısı dahil olmak üzere!- bir doğum provası yapma imkanı sunar. Nasıl mı? Onu da eğitime geldiğinizde görürsünüz ;)

Mutlu Anne & Mutlu Bebek


"Ama benim olduğum şehirde doğuma hazırlık eğitimi yok ki?" demeyin, araştırın! Bulamazsanız, benimle iletişime geçebilirsiniz, olduğunuz şehirde bir eğitim olup olmadığı konusunda size yardım edebilirim. 

Ben, doğuma hazırlık eğitimlerini İzmir Bostanlı'da veriyorum. Mucizen Gebe ve Bebe Okulu,yeni öğrencilerini bekliyor. Eylül ayı kayıtlarımız başlamıştır.



Bilgi için ulaşabilirsiniz,
Sevgiler

Gamze Oruç
Doğuma Hazırlık Eğitmeni ve Doula
0507 437 91 27
gamzeoruc34@gmail.com
instagram: @doula_gamzeoruc
facebook groups: Gebe & Bebe
www.facebook.com/mucizengebevebebeokulu
www.mucizen.com 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder